changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels.se

Ljudrädsla hos hund!

Danderyd Hunddagis

Skriven av

Agria har intervjuat hundcoachen Fredrik Steen angående ljudrädsla hos hund som jag tänkte dela med mig av till er då han bjuder på en hel del bra tips (HÄR)!  

Ljudrädsla hos hund

Det är många hundar som upplever smällar och höga ljud som läskigt, medan andra hundar ruskar av sig obehaget och inte bryr sig nämnvärt. En del hundar tycker höga ljud är så pass obehagligt att veckorna kring jul är en mardröm.

Varför en hund är rädd för höga ljud kan bero på två saker säger Fredrik Steen. Antingen är oron och rädslan ärvd genom avel och den andra anledningen är att hunden har upplevt något obehagligt i samband med höga och skrämmande ljud.

Rädslan går att träna bort i vissa fall. Det är enklare att träna bort ljudrädsla hos en hund som upplevt något otäckt i samband med höga ljud än hos en hund som har det genetiskt. I vissa fall kan man förvärra rädslan hos hunden om man försöker träna bort det. 

Enkla övningar mot ljudrädsla

Om man har en hund som inte visat någon rädsla för höga ljud bör man träna så gott det går med olika tycker av ljud, säger Fredrik Steen. Man kan tillexempel bullra med kastruller när man ska ge hunden mat eller smälla av en knallpulverpistol i bostaden i samband med att man ska ut på promenad med hunden.

Genom att presentera olika typer av ljud för hunden i samband med positiva händelser kan man förbättra hundens möjligheter att tåla ljudet på nyårsafton utan att bli rädd.

Om man ska träna en hund som redan är ljudkänslig så gäller samma typ av träning, men att man tar det mycket försiktigt i början av träningen och är uppmärksam på hunden så man är säker på att träningen ger positivt resultat, säger Fredrik Steen.

Var vaksam så du inte förvärrar rädslan

Om du tillexempel ska ge hunden mat och bullrar i kastrullerna innan du ställer ner maten och sen märker du att hunden inte vågar gå in i köket när du ska ge mat nästa gång, då går träningen åt fel håll.

Ordna ett trevligt nyår för hunden

Oavsett om hunden är rädd för höga ljud eller inte så ska man ha stor respekt för hunden detta dygn. Man kan tänka på att rasta hunden i tid den kvällen så att risken att raketer avfyras under promenaden minskas och sedan låta hunden vara i ett rum som den känner sig trygg. Några tips är att täcka för gardinerna med en tungfilt, samt sätta på radion på relativt hög volym för att maskera ljuden en aning.