changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels.se

Nyttig information om hundlöpet

Changdobels Magasin

Skriven av Skriven den 26 sep, 2017

De flesta tikar löper två gånger om året, men inte alla. Det kan variera beroende på individ och storlek; den ena tiken kanske bara löper en enda gång per år medan den andra löper hela fyra gånger.

Tikens löp delas in i fyra perioder: förlöpet, höglöpet, efterlöpet och viloperioden. Det händer att man kan se att andra hundars intresse för tiken ökar redan några veckor innan hon rent faktiskt påbörjar löpet. Hanhundar man träffar på promenaden vill gärna stanna och nosa ordentligt på henne. Även andra tikar kan visa ett öka intresse, ibland bli lite mer avvaktande och försiktiga. För enkelhetens skull brukar man räkna med att löpet startar i och med den första blödningsdagen. Man säger då att tiken är i förlöp (proöstrus). Det är inte alltid lätt att fånga exakt första löpdagen. En del tikar droppar nästan ingenting alls och håller sig mycket rena.

Ett sätt att inte missa löpstarten kan vara att lägga ett vitt lakan på tikens liggplats. Då syns för det mesta blodfläckarna redan från första dagen. Ofta är tikar som börjat löpa (eller ska börja) mer noga än tidigare med att kissa ofta på promenaden och gärna på många olika ställen. Det är ett osvikligt sätt att tala om för kvarterets gossar vad som är på gång! När löpet börjar svullnar tikens vulva och en del tikar kan ha en ganska frän löplukt som ibland också vi människor kan uppfatta. Förlöpet varar mellan en och drygt två veckor. Det är en tid då tikens kropp på olika sätt förbereder sig för parning och dräktighet . Det är nu som äggblåsorna bildas på äggstockarna. I äggblåsorna mognar äggen och sitter där tills det är dags för ägglossningen och snart därefter parningen.

När tiken är en bit inne i höglöpet (östrus) kan hon bli dräktig om hon paras. Östrus kan sträcka sig alltifrån fyra fem dagar till runt tolv dagar. Nu tunnas vanligen blödningen ut och blir ljusröd eller näst intill helt osynlig. Vulvan blir mjukare än under förlöpet. Tiken har ägglossning och efter två till fyra dagars mognad är äggen mottagliga för befruktning. Efterlöpet (metöstrus) varar i de två månader tiken är dräktig om hon är parad, annars kan det sträcka sig ytterligare lite längre. Viloperioden, anöstrus, är den tid en tik har mellan sina löpperioder.

Ta därför aldrig förgivet att bara för att tiken har slutat att blöda att hon är färdiglöpt, hon kan dessvärre vara mitt uppe i sitt höglöp och vara mest mottaglig för att bli dräktig. Låt därför alltid dagis eller pensionatspersonalen avgöra om er hund bör sitta med andra hanhundar. Glöm inte bort att bada er hund noga och helst två gånger för att få bort all lukt i hennes päls när ni tror att hon är redo för att återgå till sin vanliga grupp.

 

 

 

 

 

Källa: Svenska kennelklubben