changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels.se

Övervikt hos hund!

Changdobels Magasin

Skriven av Skriven den 10 okt, 2017

Övervikt hos hundar

Övervikt hos hundar bli ett allt vanligare problem. I 90% av fallen med hundar som lider av fetma är anledningen att dem får i sig för mycket kalorier i förhållande till hur mycket dem förbrukar, precis som för oss människor.

Generellt kan man säga så att om du drar med handen över hundens sidor ska du känna revbenen, men man ska inte se revbenen genom pälsen.

De sjukdomar som hundar kan få i samband med fetma är desamma som för oss, vilket är hjärtproblem, ledproblem, cirkulationsrubbningar, sämre immunförsvar, leversjukdomar och diabetes.

 

Vad gör man åt övervikt?

Mindre mat och mer motion är ett enkelt recept, men man får inte glömma att som med all bantning ska man vara försiktig och inte svälta hunden. Vid svår övervikt bör man kontakta en veterinär innan bantning inleds.

När man bestämt sig för att hunden ska gå ner i vikt, måste alla i familjen vara överens om detta och alla måste hjälpas åt.

Alla hundar ser olika ut och olika raser ska väga olika mycket, men ingen hund ska vara fet. När man inleder bantning för hunden ska dess målvikt inte vara mindre än 85% av hundens startvikt. Man bör väga hunden regelbundet under bantningsperioden och om hunden inte går ner i vikt ska man dra ner på maten ytterligare. Om allt går som det ska bör hunden vara nere på sin målvikt inom 3 månader.

Man kan även öka hundens motionsmängd, men då gäller det att sedan dra ner på fodret om motionen för din hund minskar.

Hur håller hunden vikten?

Rätt mat i kombination med rätt motion är nyckeln för att hålla hunden i form, precis som för oss människor. Det finns flera olika sorters hundfoder med varierad mängd fett, kolhydrater och fett i. En bra foderförsäljare skall hjälpa till med vilket foder just din hund ska äta.

Hur mycket mat?

Det finns alltid rekommendationer på foderförpackningen, men här får man helt enkelt prova sig fram. Hundar är liksom vi individer, lägger på sig olika mycket. Om hunden inte går ner i vikt eller lägger på sig, får man helt enkelt justera mängden foder. Man får inte heller glömma att en äldre hund lättare lägger på sig vikt, så man får passa sig för att man bli hemmablind och inte glömma variera mängden mat beroende på hull på hunden.

Om man vill ge hunden en extra godsak ibland, fungerar morötter oftast lika bra som ett tuggben!

 

Det som gäller är alltså:

  1. Minska den dagliga matransonen och ge din hund rätt foder med bra kvalitet.
  1. Motionera din hund mera. Raska promenader, jogging eller simning är bra alternativ på aktiviteter för dig och din hund!
  1. Ge godsaker med måtta. Alla i hundens omgivning måste vara med på att hunden ska banta och om man vill ge hunden en godis kan man ta lite av hundens matranson, eller ge en morot!
  1. Väg din hund regelbundet så du håller koll på om hunden går ner i vikt som den ska, samt håller idealvikten.

 

Vi här på hunddagis har goda kunskaper inom de hundfoder vi säljer, Four friends och Acana, och svarar gärna på frågor!

 

 

Källor:

https://www.agria.se/hund/artiklar/skotsel-och-vard/overvikt-hos-hundar/

http://www.harligahund.se/2017/01/17/hundfetma-stort-halsoproblem-varannan-hund-overviktig/