changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels.se

Ta hand om torra tassar i vinter!

Changdobels Magasin

Skriven av Skriven den 18 okt, 2017

Nu när vintern börja närma sig är det viktigt att ta hand om hundens tassar

Det är nämligen så att snö, slask och vägsalt kan skapa ömmande sprickor i hundens trampdynor. Hård snö, is och fruset underlag kan slita på hundens tassar. Om det är så att man bor inne i stad där vägarna saltas för att minska halka är risken stor för att din hund kan få sprickor i trampdynorna.

Det går relativt enkelt att förbygga detta problem om man upptäcker det i tid. En daglig koll av tassarna under vintertid rekommenderas!

Förebyggande tassvård

Välskötta tassar har större chans att stå emot väder och vint. Om din hund har mycket päls mellan tassarna är det viktigt att du ansar pälsen där med jämna mellanrum, då det fastnar isklumpar mellan trampdynorna. Isklumpar mellan trampdynorna kan leda till skav men även köldkramp. Om du har en hund som ofta får köldkramp rekommenderas hundskor, då detta är ett smärtsamt tillstånd för hunden.

Smörj torra tassar med tassalva

Om du har en hund med torra tassar kan det vara bra om du smörjer tassarna med en fet salva för att förebygga sprickor. Viktigt att tänka på när du smörjer in salvan är att du inte tar ut hunden innan salvan har sjunkit in i tassarna ordentligt, efter sista promenaden för dagen kan vara en mysig kvällssyssla. Du bör också hålla koll på att hunden inte slickar bort all salva från tassarna.

Se upp för vägsalt

Om ni går på saltade vägar är det bra om du sköljer av hundens tassar efter promenaden. Det är nämligen så att vägsaltet torkar ut trampdynorna om det inte tas bort. Saltet kommer även in i sprickorna och kan leda till ordentlig sveda för hunden. Om du märker att hunden plötsligt blir halt under promenaden kan det vara vägsaltet som är boven!

Man får inte heller glömma bort att klippa klorna på hunden regelbundet då långa klor kan leda till både klobrott och felbelastning.  

Källa: Agria 

Man kan även göra en hemmagjordtassalva

Smält samman 25g Bivax med 1 dl Kallpressad Olivolja i en bunke i vattenbad. När allt smält samman är det bara att hälla upp salvan i två små burkar. Rör om någon gång under tiden som salvan svalnar och stelnar. Sätt sedan på lock och förvara salvan mörkt och inte för varmt.

Skölj av hundens trampdynor med ljummet vatten innan ni applicerar salvan!

Källa: Evelinas ekologiska

 

Vi säljer Esprees Tassalva här hos oss på Danderyd Hunddagis och berättar gärna mer om detta om ni har frågor!

 

Relaterade inlägg