changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Bästa tipsen för en följsam hund

Changdobels Magasin

Av Malin 4 sep, 2019

Alla vill vi ha en hund som följer efter oss och går fint i kopplet. Här får du tips och råd på hur du kan träna följsamhet och kontakt med din hund.  

Det är viktigt att koppelträna din hund, börja redan när den är valp så har du de bästa förutsättningarna. Men det går även att lära en gammal hund sitta. 

Om du vet med dig att du ska ha valpen på dagis i framtiden kan det vara bra att koppelträna så tidigt som möjligt. Detta kommer underlätta för din hund på ett framtida dagis, men även vara otroligt nyttigt för dig och din hund. Personalen på hunddagis kommer uppskatta det.

Grunden handlar om kontakt, träna kontaktövningar och bygga ett starkt band med din hund. Då kommer hunden bli följsam och vilja följa dig.

Dra och rycka i kopplet brukar oftast inte hjälpa. Det är bättre att lägga en bra grund. Försök få hunden uppmärksamhet, utan att bli tjatig. Belöna alltid när hunden ger kontakt, speciellt om den ger dig spontankontakt. Spontankontakt är att hunden ger dig sin uppmärksamhet utan att du bad om det. Detta beteende är jättebra att belöna när de är valpar, då lär de sig att matte/husse är något roligt som man vill hänga med.

nice 3643164 1920

Låt det ta tid, stressa inte! Särskilt om du tränar en valp. Tålamod är jätteviktigt, det tar den tid det tar. Se till att du tar dig tid inför varje promenad.

Tips för följsamhet:

 • Träna kontaktövningar
  I olika miljöer och med distraktioner.
 • Ryck inte för mycket i kopplet eller tjata
 • Belöna när hunden gör det du vill
  Tex går fint vid din sida.
 • Belöna spontankontakt
 • TÅLAMOD!
  Låt det ta den tid det tar.
 • Ha kul!
  Gå på promenad ska vara roligt för både dig och din hund, det gör er relation starkare.

Alla hundar är såklart olika, vissa är mer följsamma redan från början medan andra är mer självständiga. De mer självständiga hundarna kan man få jobba lite mer med, men det beror såklart på individen.

dog house 3373734 1920

Det du vill sträva efter är en hund som vill följa dig och som tycker du är det bästa som finns. Det tar mycket tid och träning men det är det värt för dig och framförallt för din hund.