changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Miljö och passivitetsträning med din hund

Changdobels Magasin

Av Malin 12 feb, 2020

Du vill säkert att din hund ska följa med dig på det mesta och att det aldrig ska bli något problem att ta med hunden till stan eller på tunnelbanan.

Vissa miljöer kan dock vara stressiga och kännas lite otäcka, det är därför det är så viktigt med miljö och passivitetsträning.

Precis som med mycket annan träning så är det bra att börja tidigt, helst i valpstadiet. Desto tidigare hunden blir utsatt för olika situationer, desto bättre. Det magiska ordet är dock ”kvalité” och inte ”kvantitet”. Det är såklart bra att träna så mycket du kan, men tänk på att inte gå för fort fram. Ett riktigt bra träningstillfälle är bättre än 10 halvdana tillfällen.


Rädslor

Om du märker att det är något din hund reagerar extra mycket på, tex genom att springa undan eller skälla, så kan det vara så att hunden blivit rädd. Det är helt naturligt för hundar att ha rädslor, det viktiga är att inte förstärka dem. Hjälp din hund att komma över rädslorna. Detta gäller särskilt för valpar, som tycker allt är nytt och okänt. Tvinga inte hunden till något den verkligen inte vill, visa istället att det är okej och att hunden inte behöver vara rädd. Introducera nya saker långsamt om din hund verkar orolig.

AdobeStock 34223660


Passivitetsträning

Det är rekommenderat att börja med passivitetsträning, vilket innebär att träna hunden på att vara passiv i olika miljöer. Med ordet passiv så menas det att hunden är stilla och lugn, om du sitter stilla och väntar på tex tunnelbanan så ska hunden också göra det. Ta hunden till parken, kaféet eller lekplatsen, sitt ner och låt hunden få se sig omkring. Låt den bara få sitta och titta och ta in omgivningen. Du belönar när hunden lägger sig ner eller verkar avslappnad, på det sättet skapas goda associationer till miljön och hunden förstår att det lönar sig att vara lugn. Om hunden verkar stressad eller orolig så är det bäst att flytta hunden bort från det som gör den orolig. Detta betyder helt enkelt att övningen var för svår och ni får göra det lättare. Till slut kommer hunden förstå att när du sätter sig ner så ska man vara lugn.

Se även till att tänka lite extra på vilken belöning du använder. Använd inte det godaste som hunden vet, du vill undvika att skapa för höga förväntningar. Poängen med passivitetsträning är att lära hunden när man ska ha låg energi, för bra belöningar kommer skapa motsatt effekt, alltså hög energi. Försök att använda något som hunden gillar, men inte för mycket. Prova hundens torrfoder eller godis som ligger lite lägre ner på önskelistan. Om du märker att hunden inte ens vill ta belöningen så beror det troligtvis på att den är stressad och miljön är för svår.

Träning kan vara slitsamt för en hund, även om hunden är passiv. Detta gäller speciellt för valpar och unga hundar. Tänk därför på att ta många pauser och träna korta stunder i början. Gå du på för hårt så kan det slita ut hunden och leda till att den inte gillar miljön ni tränar i.

AdobeStock 279192181


Miljöträning

Ta med valpen till olika platser och upptäck nya saker. Detta är ett perfekt tillfälle för dig att ta reda på vad din hund kommer reagera på. Du kan inte veta vad din hund kommer göra på en helt främmande plats, det är därför bra att testa platser du vet ni kommer spendera mycket tid i.

I situationer där hunden blir rädd eller stressad så är det bäst att gå bort från platsen och inte låtsats om hunden. Gå bara bort från det som är jobbigt, som om det inte är en stor grej. Tvinga inte hunden att vara kvar på platsen eller gå närmare det som är obehagligt. Detta kommer bara göra att hunden blir mer rädd och osäker. Gulla inte heller med hunden eller försöka locka den, detta kan också förstärka rädslan.

AdobeStock 143176107


Social träning

Passa även på att träffa olika människor och djur. Detta är helt och hållet upp till dig, vilka personer som din hund träffar är ditt val. Men vill du ha en social hund så är det bra om den träffa några olika typer av människor och djur. I denna typ av träning så är det jätteviktigt att skapa bra erfarenheter för hunden. Andra människor ska vara något roligt och trevligt inte hemskt och obehagligt. Träffa personer och hundar som du tror passar din hund. Vuxna hundar är bra, men tänk på att inte alla gillar valpar. Försök hitta hundar som du vet är snälla mot valpar och som inte riskerar att skrämma valpen.


Tänk dock på att alla hundar är olika, de finns de som kan ha det svårare för socialisering än andra. Tvinga som sagt aldrig din hund. Introducera nya hundar och personer i hundens takt, inte din egen.

Miljö och passivitetsträning går helt enkelt ut på att få din hund bekväm i olika miljöer och med olika människor och hundar. Det gör att hunden blir lätt att ha med sig och ni kan upptäcka många spännande platser tillsammans.