changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Tips och regler för att ha med hund i bilen

Hundiversum Hunddagis

Av 31 aug, 2017

Under sommaren är det många som är på bilsemester runtom i Sverige. Ska hunden med så kan det vara bra att ha koll på vilka regler som gäller för detta

Det är faktiskt inte så att man bara stoppar in hunden i bagageutrymmet och åker.

Säkerheten i bilen är lika viktig för hunden som alla andra som åker i bilen. Precis som för människor så är det farligt för hunden att färdas i bil utan att vara fastspänd. En schäfer som väger 30 kilo, vid en krock i 90 kilometer i timmen blir den vikten 3840 kilo. En liten chiuaua på 2 kilo får vid en krock i 90 kilometer i timmen en effekt av 256 kilo!

Hunden färdas säkrare i bilen i en särskild bilbur eller fastspänd i säkerhetsbälte

Allt detta går enkelt att beställa hem till dagiset. I Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om transport står det vilka regler som gäller vid transporter av hund. De får till exempel endast transporteras i en personbils bagageutrymme om tillsyn kan ske från personutrymmet under den tid transporten pågår. Dessutom ska åtgärder vidtas för att säkra djuren vid inbromsning.

Utrymmet ska tillåta hunden att stå och ligga i en naturlig ställning. Föremål som kan skada din hund bör inte finnas i närheten. Hundar som åker bakom grindar i lastutrymmet ska inte dela plats med bagage i detta utrymme. Det finns alltid en risk att bagage faller över hunden och skadar den. Din hund åker oftast säkrast i en ordentligt förankrad bur placerad i bilens kombiutrymme. Glöm inte att vanliga stålburar blir som en råttfälla om olyckan skulle vara framme. 

Det finns krocksäkra transportburar som är anpassade för all olika bilmärken, priset för en sådan är från 1500 kronor och uppåt. Galler kostar något mindre. 

Här hittar du mer om regler om hur man får färda en hund i bilen

Så tung blir din hund vid en bilolycka

Hundras Ursprunglig vikt Krock i 50 km/tim Krock i 90 km/tim
Chiuaua 2 kg 80 kg 256 kg
Jack Russel terrier 6 kg 240 kg 768 kg
Schnauzer 15 kg 600 kg 1920 kg
Schäfer 30 kg 1200 kg 3840 kg
Grand Danois 65 kg 2600 kg 8320 kg