changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Den äldre hunden

Changdobels Magasin

Av Malin 9 mar, 2020

Tiden går fort och din hund åldras innan du ens hinner tänka på det

På äldre dar så kan din hund behöva lite extra omtanke. Det är inte alltid lätt att skilja på normalt åldrande och sjukdom. Det är vanligt att hundar bli lite slöare och stelare med åldern, det är en del av resan. Hunden är inte lika aktiv som förr och det är helt normalt. Hunden upplevs ofta som lite svagare och tröttare, kanske orkar den inte lika långa promenader som förr. En gammal hund kan undvika trappor och höga hopp. Dessa förändringar utvecklas oftast under en längre tid och kommer smygande och kan vara svåra för ägarna att upptäcka.

AdobeStock 33324248

Skilja på ålder och sjukdom

Större hundar åldras i allmänhet snabbare än små hundar. Men alla hundar är individer, så detta stämmer inte för alla.

Dessa förändringar kan bero på att hunden känner sig svagare och ostadigare än tidigare men det kan också vara tecken på artros, vilket är vanligt hos äldre hundar, särskilt hos hundar av den större storleken.

Artros kan orsaka smärta i lederna, vilket i sin tur kan göra det svårare för hunden att gå eller hoppa. Det bästa är att uppsöka veterinär så de kan lindra besvären och ge hunden en bättre livskvalité.

Ett bra tips är att göra en årlig hälsokontroll hos veterinären. Då kan veterinären avgöra om det rör sig om vanligt åldrande eller om det kan vara andra mer allvarliga besvär som behöver behandlas. Då undviker du att hunden går runt och lider i det tysta.

Vanliga besvär hos äldre hundar

  • Artros
  • Nedsatt hörsel
  • Nedsatt syn
  • Viktminskning

Det finns vissa symptom som du kan hålla lite extra koll på. Om din hund visar något eller flera utav dessa kan det vara bra att kolla med veterinär för säkerhetsskull, så din hund inte går runt och har ont.


Tecken att titta efter

  • Stelhet
  • Irriterad
  • Rör sig annorlunda/vill inte röra sig
  • Inte hoppa eller springa
  • Extra trött och låg

AdobeStock 233603053

Hälsokoll

Det kan vara bra att satsa på årliga hälsokontroller när din hund börjar komma till åren. Då blir det lättare att hålla koll på din hunds hälsa och eventuella besvär som en gammal hund kan få.

Veterinären undersöker bland annat hundens hull och muskulatur. Tittar efter knölar eller annat som verkar onormalt.

Statusen i munhålan, tänderna.

Blodprov för att kontrollera organfunktion, tex nedsatt lever eller njurfunktion. Det är saker som kan vara svåra att upptäcka utan ett blodprov.

Tvärtemot vad många tror finns det bra hjälp och behandling för många sjukdomar. Det kan vara särskilda dieter, sjukgymnastik, kosttillskott och i vissa fall medicinering.

AdobeStock 216897052

Lugnare tempo

Det kan även vara bra att se över hundens motion och aktivitet. Hunden kanske inte längre klarar av två timmars promenader i skogen varje dag. Det är klart att du och din hund fortfarande kan gå härliga promenader tillsammans, men de kan behöva anpassas efter hundens ålder. Även en gammal hund behöver sina dagliga promenader för att bibehålla god fysik och kondition. Men ni kanske behöver gå lite kortare eller i ett långsammare tempo.

Under sommaren kanske ni behöver ta lite fler pauser och sitta och bara njuta av solen. Din hund kommer uppskatta korta små pauser i solen där den får ligga och sniffa runt i lugn och ro.

En äldre hund fryser lättare, så det kan vara bra att tänka lite extra på under de långa och kalla vintermånaderna. Din hund kanske rent av behöver ett värmande täcke.

AdobeStock 86288009

Sista tiden

Våra hundar blir ju tyvärr äldre och det känns som att tiden går alldeles för fort. När din hund börjar bli till åren så går allt lite långsammare och det kanske blir lite fler besök hos veterinären. Men den äldre hunden har lika mycket att ge i kärlek, som den hade på yngre dar.

Med rätt anpassning och omsorg så får ni förhoppningsvis en fortsatt härlig tid tillsammans. Även om allt kanske inte går riktigt lika fort.