changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Targetträning med din hund

Changdobels Magasin

Av Malin 15 jan, 2020

Targetträning innebär kort och gott att hunden ska nudda ett ”mål” med någon del av sin kropp

Ett exempel på detta skulle kunna va att nudda handflatan med sin nos. Denna typ av träning är bra för nybörjare och för hundar som inte har tränat så mycket tidigare. Det finns massor av olika användningar för targetträning. Det kan bland annat användas för att flytta hunden från punkt A till punkt B, lära enkla tricks, viktiga grundbeteenden eller avancerad konceptträning.


Fram för allt så kan denna typ av träning hjälpa i kommunikationen med din hund, ni skapar ett tydligt språk med varandra. Detta kan du använda för att göra hunden delaktig i sin egen omvårdnad, såsom munkontroll, kloklippning och vid veterinärbesök.

AdobeStock 203579003

Träna targets

Targetträning är effektivt och kan lägga bra grunder för framtida träningsmoment. Som sagt ovan så innebär targetträning att hunden ska nudda något med en kroppsdel.

Idén är att man tränar in olika ”targets”, det kan vara vad som helst egentligen. Lägg en bra grund, så behöver du inte uppfinna hjulet igen. Det gör det även roligare för hundarna, det blir mer effektivt och ger hunden rätt attityd till träningen. Här berättar vi om två olika typer av "targets".

AdobeStock 126115391 copy

Tasstarget

Innebär att hunden ska nudda ett ”target”, inte med nosen men med en eller fler tassar. Detta kan vara lite svårare för en ovan hund att förstå, men ta det i små enkla steg så förstår hunden till slut.

Använd till exempel en musmatta, glasunderlägg eller liknande. Lägg föremålet på golvet, detta är nu hundens ”target”. Vänta och se vad hunden gör, detta kan som sagt vara lite svårt för hundar utan träningsvana, men ha tålamod. Ge belöning så fort som hunden nuddar föremålet med sin tass.

Var snabb med belöningen och ge den nära hundens ”target” i början. Senare kan du prova att kasta belöningen en liten bit, så måste hunden springa tillbaka för att få nästa godbit. När hunden fattat att det är tassen som ska nudda ”targeten” så kan du lägga på ett kommando, till exempel ”kliv” eller ”step”.

Precis som ”nostarget” så kan ”tasstarget” användas till mycket. En variant är att lära hunden backa. Då måste du först lära hunden att sätta baktassarna på ett ”target” och sakta flytta ”targeten” så hunden måste backa för att nudda det.

En annan variant är plankan. Målet är att hunden ska sätta båda framtassarna på plankan. Belöna först när hunden visar intresse för plankan. Det bästa är att använda en klicker för att träna targets. Det gör det lätt för hunden att förstå när den gör rätt och det blir konsekvent.

Detta kan du bygga vidare på, vilket är vad som är så bra med targetträning. Om hunden lärt sig att sätta tassarna på plankan och står mittemot dig, kan du nu prova att ta ett steg åt sidan, om huden följer efter så belönar du. Hunden har lärt sig sidosteg. Nu kan du jobba vidare och forma träningen ännu mer.

AdobeStock 125725406 copy

Nostarget

Hunden nuddar något med sin nos. Det som brukar vara lättast att börja med är post-it lappar. Post-it lappen blir hundens ”target”, lappen kan du även lätt flytta till olika platser.

Börja med att ha post-it lappen i handflatan och visa den för hunden. När hunden kommer fram och nosar på lappen belönar du direkt. Gör detta ett tag för att huden ska förstå att om man nuddar lappen så kommer något gott.

Prova nu att flytta på handen, håll handen lägre, högre, lite åt sidan etc. När hunden verkar förstå detta så kan du gå vidare.

Sätt nu lappen på golvet och se om hunden fattar att den ska nudda den. Nuddar hunden lappen så belönar du såklart. Verkar det som att hunden inte fattar så får du backa och gå tillbaka till handflatan. Testa att hålla handflatan mot golvet först och när hunden fattar det så kan du prova lappen på golvet igen.

Möjligheterna är i princip oändliga. Sätt lappen på väggen, lampknappen eller skåpsdörren. Ha kul och prova många olika saker, din hund kommer också tycka det är jättekul. Lägg sedan till ett kommando. 

Vill du veta mer om hur du kan skapa en rolig vardag för din hund? Tveka inte att höra av dig till någon av våra hunddagis. Våra hundskötare är experter på hur man förser hunden med spännande aktiviteter. 


Det finns massa olika varianter av targetträning, men det alla har gemensamt är att det är kul för både ägare och hund.