changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Denna mat bör din hund undvika på julbordet

Changdobels Magasin

Av Malin 18 dec, 2019

Julen är en härlig tid för de flesta, även för våra hundar

Massa mys hemma, god mat och presenter. Men se upp! Det finns en hel del saker som kan vara farligt för din hund under högtiden.

De flesta har säkert hört talas om att choklad är farligt för hundar, särskilt mörkchoklad. Det innehåller teobromin, som är giftigt för hundar. Många vet dock inte att det finns mycket annat som kan vara skadligt och bör undvikas. En av dessa saker är julskinkan. Den kanske inte verkar så dålig men julskinka innehåller massa salt och fett, som inte är bra för din hund. För höga halter av salt kan tom leda till saltförgiftning. Här listar vi några fler faror vid julbordet:

Russin och nötter

Russin kan vara giftigt för hundar i för stora mängder och nötter kan lätt fastna i halsen eller tarmarna och orsaka stopp.

Degar

Degar som jäser är inget vidare bra för hunden. Om hunden får i sig en saffransdeg som jäser kan det leda till alkoholförgiftning.

Pepparkakor

Innehåller väldigt starka kryddor som kan vara giftiga för hundar. Dessutom är de inget vidare nyttigt.

Ben

En enkel regel att komma ihåg är att undvika ben som börjar på bokstaven ”F”, fågel, fisk och fläsk. Dessa typer av ben kan lätt fastna i hundens hals eller tarmar.


Varför inte baka något till hunden istället?

Prova något av de goda och nyttiga recepten i inlägget "Recept på pepparkakor & hundkex till din hund".

AdobeStock 31482865

Det finns mer än bara julmat som du bör se upp för

Lämna till exempel inte massa paketsnören och papper framme, det kan lätt slinka ner i magen och göra stor skada, så håll koll. Detta gäller även löst julpynt, julkulor i glas stearinljus etc.

Under denna årstid fyller många på sina bilar med glykol. Detta bör du vara extra försiktig med och helst inte låta din hund komma nära. Hundar tycker den söta vätskan smakar jättegott, men även små mängder är farligt. Glykol är extremt giftigt för hundar så om din hund fått i sig ämnet bör du direkt åka till veterinären.

Många av oss vill såklart pynta huset eller lägenheten med finns julväxter. Se bara till att din hund inte får tag på dem. Detta gäller bl a amaryllis, hyacint, julros, julstjärna och tulpan. Växterna kan orsaka kräkningar, diarré och magsmärtor.

Ett tips är att ta reda på om din veterinärklinik har öppet på julen. Det är viktigt om det skulle hända något eller ni akut behöver åka in eller bar få rådgivning. Det är alltid bäst att vara förberedd.

AdobeStock 127764339

Julen är som sagt en härlig tid och det är klart du ska njuta av den och ha kul. Du behöver inte oroa dig över minsta lilla sak, skulle hunden få i sig en bit julskinka så är det inte hela världen.


Men det är viktigt att veta vilka risker som finns, så du kan undvika dem. Då lovar vi att hela familjen kommer kunna njuta av julen till fullo!