changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Tips för din hund i sommarvärmen

Changdobels Magasin

Av Malin 24 jun, 2020

Nu kommer värmeböljan och det kan vara riktigt härligt efter en lång vinter. Men det kan också vara väldigt jobbigt för våra hundar.

Här nedan ger vi dig alla våra tips på hur du kan göra det lite lättare för din fyrbenta vän i värmen, samt saker du bör se upp med och tänka lite extra på. Vi kommer även upplysa om saker som rentav kan vara farligt för din hund. 

 AdobeStock 210619923

Att tänka på i värmen

Äntligen är sommaren här och vi kan njuta av solsken och ljusa dagar. Vissa dagar kan det dock bli lite för mycket av det goda, både för oss och våra hundar. 

Det kan faktiskt bli riktigt jobbigt för hundar under varma dagar, speciellt för de med tjock päls och trubbnosar. Det finns en del saker du bör tänka på, för att göra sommaren så bra som möjligt för din hund.

 • Gå kortare promenader
  Om din hund har det svårt i värmen så ta kortare promenader. Även om du klarar långa promenader så kanske din hund inte gör det.
 • Morgon och kvällspromenader
  Passa på att gå på långpromenad när det är svalare, så som tidigt på morgonen eller på kvällen. Under dagen kan ni ta kortare turer.
 • Håll er i skuggan
  Hur skönt det än är att sola, så är det oftast bättre att hålla sig i skuggan. Hitta en plats som har lite av båda, så kan du sola medans hunden vilar i skuggan.
 • Ge din hund en sommarklippning
  Raka ner hunden ordentligt på sommaren, det kanske inte alltid är lika snyggt. Men viktigast är att din hund mår bra. Spara ut frillan till hösten och vintern istället.
 • Gå och bada
  För de hundar som älskar vatten så är det perfekt att gå till en sjö och bada. För badkrukorna kan det räcka med att bara doppa tassarna, det svalkar också.

AdobeStock 108405758

Viktigt att veta i värmen

Hundar precis som människor kan också bli överhettade. Det är bra att veta vad du ska göra om din hund får till exempel värmeslag. En del saker ska rentav undvika helt och hållet när det är varmt. 

 • Lämna ALDRIG hunden i bilen 
  Det kan bli otroligt varmt i en bil och det kan gå fort. Om det är varmt ute kan temperaturen stiga till farliga grader på några minuter. Lämna därför aldrig hunden ensam i bilen på sommaren. Hundar kan inte svettas som vi gör och kan då lätt få värmeslag, ett potentiellt livshotande tillstånd.
 • Undvik intensiv aktivitet/träning
  Du kan såklart träna och aktivera din hund när det är varmt. Men tänk på att inte köra för hårt och ta många vattenpauser. Hunden kanske inte alltid känner efter själv, så det måste du som äger ha koll på. Träna till exempel på kvällen, då det är svalare.
 • Trubbnosiga hundar
  Denna typ av hund är speciellt utsatta i värmen och har lättare för att få värmeslag. Detta beror på att de har trängre andningsvägar än många andra hundar. Så tänk lite extra på att ta det lugnt med din trubbnos i värmen.

AdobeStock 195768292 copy

Värmeslag

Värmeslag kan drabba oss människor men även våra hundar. I många fall är det större risk att en hund får värmeslag än en människa. Detta beror främst på att vi människor kan svettas för att kyla ner oss själva. Hundar kan inte svettas, förutom genom trampdynorna. 

Hundar kan också reglera kroppstemperatur genom att flåsa, samt med hjälp av slemhinnor i nos, tunga och munhåla. De kan även svalka sig genom att utsöndra mer saliv, detta kan dock leda till att hunden lättare blir uttorkad.

Vid mildare värmeslag kan du som ägare hjälpa hunden själv genom att omedelbart försöka sänka hundens kroppstemperatur. Ge hunden kallt vatten och håll den så stilla som möjligt, samt kyla kroppen med svalt vatten. Kyl inte hunden med iskallt vatten, då detta kan leda till chock för kroppen. Håll sedan koll på temperaturen, kolla gärna var 5e minut med en termometer. Temperaturen bör ligga på 39,5 grader celsius.

AdobeStock 117855087

Smarta sommartips

Det finns massor av bra hjälpmedel som kan göra det skönare för din hund i värmen. Varför inte prova en kylmatta/filt eller en kylväst? Det finns många bra produkter som är gjorda för att hålla hunden sval. Tänk såklart alltid på att ha med dig rikligt med vatten på promenaderna och andra aktiviteter. Det finns jättebra vattenflaskor med inbyggd vattenskål, som är lätta att ta med sig.

AdobeStock 255417431

Du kan även prova att ge din hund en svalkande mumsbit. Det lätt fixat med hjälp av en ihålig leksak, godis och lite vatten. Ta leksaken och fyll den med godis eller foder, häll sedan i vatten och stoppa leksaken i frysen. Efter några timmar har din hund något kallt och gott att tugga på. Funkar bland annat utmärkt i en Kong eller liknande. Fråga gärna personalen i våra butiker så hjälper dem gärna till.


Vi bör såklart njuta av sommaren och värmen. Men vi ska tänka lite extra på våra hundar och alltid  se till att de har det svalt och tillgång till vatten. Gå nu ut och njut av solen (och skuggan) tillsammans!