changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Skvallerträning - Lär hunden att berätta vad som händer

Changdobels Magasin

Av Malin 12 nov, 2019

Vår omgivning är full av störningsmoment, särskilt för våra hundar

Detta kan göra att kontakten med din hund bryts ibland. Skvallerträning kan vara till stor hjälp om du vill stärka kontakten igen.

Skvallerträning betyder helt enkelt att du lär hunden att berätta för dig vad som händer. Till exempel kan träningen användas vid hundmöten. Din hund kanske låser sig och bara fokuserar på den andra hunden, då kan du använda skvallerträning för att rikta fokusen till dig istället.

Det går ut på att din hund ska berätta för dig vad som händer, istället för att fastna i ett oönskat beteende.

40519925334 3c6bdf747d k

Träna skvallerträning

Störningar finns överallt, det kan vara allt från andra hundar till en plastpåse som fladdrar i vinden. Hunden ska se störningen och efter det titta på sin ägare. Detta stärker kommunikationen mellan hund och hundägare.

Ett exempel är att din hund ser en annan hund och kommer då till dig och berättar för dig ”där kommer en hund”. Då fokuserar din hund på dig och inte på störningen, alltså den andra hunden.

Till en början vill du göra det så lätt som möjligt för din hund. Belöna när hunden ser störningen, tex en annan hund. Detta gör att hundmöten blir en positiv upplevelse. Om du har svårt att bryta din hunds fokus med en vanlig godis, prova en annan belöning. Testa med favoritleksaken, något som låter eller köttbullar. Träna på detta tills det sitter ordentligt innan du går vidare.

När grunderna sitter så kan du vänta lite med belöningen. Din hund förstår nu att andra hundar betyder godis. Låt din hund se störningen, vänta lite och titta på din hund. Ge belöning så fort din hund fokuserar på dig.

Efter ni har tränat på det steget så kan du göra det lite svårare. Backa några steg och belöna när din hund går några steg mot dig.

Till slut kommer du kunna ha din hund lös och när den ser en annan hund/störning kommer den springandes tills dig. Var generös med belöningarna och fortsätt alltid träna.


Träningen kommer göra att du lättare kan kommunicera med din hund och stärka bandet mellan er. Vad väntar du på? Ge er ut och skvallra!