changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Roliga inomhusaktiviteter för din hund

Changdobels Magasin

Av Malin 27 apr, 2020

Är du orolig över att din hund får det tråkigt om ni inte kan ta den där långpromenaden eller besöka hundparken?

Kanske blir din hund lätt rastlös i dessa tider då det är bäst att hålla sig hemma. 

Ibland känns det som att det inte finns något kul att göra inomhus med din hund. Men vi på Changdobels vill berätta att det inte alls behöver vara tråkigt. Det finns massor av roliga lekar och aktiviteter som du kan göra med din hund inomhus. Hunden kommer tycka det är jättekul även hemma i vardagsrummet eller köket. Du ska såklart fortfarande ta ut din hund på promenad när den behöver det, vi vill bara berätta att det massor av kul att göra inne utöver promenaderna. 


Lär din hund nya tricks 

Varför inte lära hunden något nytt, som ett roligt trick till exempel. Det finns hur många olika tricks som helst, så det är bara att välja och vraka.   


Balanstrick med boll

Lär din hund att balansera en boll på nosen. Detta kan verka lite svårt då de flesta hundar böjer ner huvudet så att bollen faller till golvet. Börja med att hålla handen under hakan på hunden, så huvudet inte lutar neråt. Ge belöning när hunden låter dig ha handen där. Upprepa detta och lägg till ett kommando till exempel “stilla”. Belöna när hunden gör rätt. 

Prova nu att hålla handen under hakan och lägga bollen på nosryggen. Detta kan ta ett tag för hunden att förstå. Ha tålamod och belöna när hunden låter bollen ligga kvar. I början räcker det med att bara lägga dit bollen, den behöver inte ligga kvar. Använd kommandot och belöna. 

Tillslut kan du låta bollen ligga kvar lite längre och sen säga varsågod och belöna. Be hunden vara stilla medan du går iväg en bit. I detta stadie är det bara att avancera så mycket du vill, så länge hunden tycker det är kul. 


Rulla boll med nosen

Ett till roligt och enkelt trick med en boll, eller vad som helst som rullar. Det går ut på att få din hund att rulla en boll framför sig, med hjälp av nosen. 

Ta fram en boll och placera den en bit framför hunden. Lägg sedan en godbit vid bollen, tillräckligt nära så att hunden måste nudda bollen för att få tag på godbiten. Gör detta några gånger och beröm när hunden får bollen att rulla, även om det inte är med mening. 

Allt eftersom så tar du bort godbiten och belönar istället efter att hunden nuddat bollen. Tillslut kommer hunden rulla den längre och längre. Glöm inte bort att lägga på ett kommando när hunden har fattat att rulla boll betyder något bra. 

AdobeStock 324775281

Olika lekar med din hund

Kurragömma

Detta är en perfekt lek där du kan passa på att träna. Få hunden att stanna på en plats medan du går och gömmer dig. Kalla sedan på hunden och låt den hitta dig. Belöna såklart när hunden hittar sig och gör det till något jättekul. Om det är svårt att få hunden att stanna så kan du antingen be någon hålla i hunden tills du gömt dig, eller börja med korta avstånd där hunden måste sitta kvar till du kallar på den. Börja smått och öka på allt eftersom. 


Söklekar

Passa på att låta hunden använda sin nos. Det går lika bra att lägga ut spår inne som utomhus. Du kanske bara behöver vara lite mer kreativ med ytan. Ta någonting som din hund tycker är riktigt gott och få hunden att sitta och vänta. Detta är även en bra övning på kommandot “stanna” eller “vänta”.  När väl hunden sitter fint och väntar så kan du gå iväg och lägga ditt spår. Du kan tex försiktigt dra godbiten längs golvet fram till målet, eller lägga ut mindre godbitar som leder till den stora belöningen. Detta går lika bra att göra med leksaker om din hund motiveras mer av det. 


DIY leksak

En annan superenkel aktivitet din hund kan göra, med endast en gammal toarulle och godbitar. Lägg några godbitar i rullen och vik in sidorna, svårare än så är det inte. Nu har du en rolig leksak till hunden. En annan variant kan vara att vika ihop sidorna ordentligt och sen klippa ett litet hål där godbitarna kan trilla ut. Var kreativ här också, prova en hushållsrulle eller varför inte en strumpa med något prassligt i. 

AdobeStock 315967578 copy

Spa-dag 

Ha en spa-dag. Passa på att bada, klippa klor och tvätta öron. Detta är ett utmärkt tillfälle att kolla igenom hunden, samtidigt som ni gör det till något mysigt. Sök igenom hunden efter fästingar, knölar eller annat som inte brukar vara där. Ta det lugnt och belöna mycket och låt det bli något trevligt som ni gör tillsammans. Om du inte har möjlighet att bada hunden själv, så kan du alltid kontakta oss på Changdobels så kan vi hjälpa dig. 

Varför inte prova hundmassage?

Det finns enklare övningar som du kan göra hemma. 

  • Effleurage
    Detta betyder strykningar med handflatan. Övningen kan användas på hela kroppen, men ett skönt ställe brukar vara längs ryggen.  
  • Bindvävsmassage
    Du knådar helt enkelt huden på hunden. Ett exempel kan vara att  knåda huden i nacken.   
  • Massage i ansiktet
    Dra händer längs mungiporna, massera huvudet och hakan. Tänk dock på att vissa hundar har stark integritet och kanske inte accepterar att han tar på dem i ansiktet. Känn efter vad din hund är bekväm med, innan du gör denna övning. 

AdobeStock 273744706 copy

Aktivering 

Nosework

Denna aktivitet är jättelätt att göra hemma och kräver inga speciella redskap, du kan använda sådant som du redan har hemma. Ta fram några kartonger eller något liknande, som du har hemma. Börja med tre stycken och placera ut dem på en rad efter varandra. Belöningen ska helst vara något som luktar riktigt gott. Placera det som hunden ska hitta i den sista kartongen. Be sedan hunden att söka. Försök att få hunden att söka i de två första lådorna innan den går till den sista. Detta för att få in sökbeteendet, men låt alltid hunden söka i lugn och ro. Ge rikligt med beröm när hunden hittar gömman. 


Aktivera hunden mentalt

Detta behöver inte vara något komplicerat. Du kan aktivera din hund i allt ni gör, även det mest vardagliga, som att äta frukost. Mät upp hundens mat som vanligt, lägg sen ut maten på lite olika ställen i köket. Om du har en fluffig matta så kan du lägga lite mat där så hunden får sniffa upp det. Det kanske verkar simpelt, men för din hund är det bra aktivering. 

Har du lite extra tid på lunchen? Då kan ni prova lite agility hemma. Ställ upp olika hinder, exempelvis en stol/pall, kartong eller sopkvast. Led sedan din hund genom banan och gör det till en rolig stund. Det finns inga större krav, bara ha kul och prova vad din hund kan göra. 

AdobeStock 233756570


Njut av att bara vara med din hund, ta vara på denna tid och vänd det till något positivt. Du får spendera lite mer tid med din hud än vad du kanske har möjlighet till annars. Det är viktigt att vi tar hand om oss och våra hundar.