changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Allergi hos hund är en hudsjukdom

Changdobels Magasin

Av Malin 19 feb, 2020

Allergiska hundar påverkas i form av kliande och irriterande hud

Allergi hos hund visar sig inte som hos människor med snuva och rinnande näsa. Problem med huden behöver inta vara allergi, men det finns en stor riska att det är det, i alla fall om hunden kliar sig mycket. Andra anledningar till kliande kan vara parasiter eller hudinfektioner.

Vanliga symptom

Hunden slickar, kliar eller biter sig någonstans på kroppen.

Återkommande ögonproblem, är ett vanligt första tecken på allergiska besvär. Öronen är mest utsatta eftersom de har flest allergiceller.

Tassarna är också ett vanligt problemområde för hundar med allergi, främst mellan trampdynorna. Andra vanliga ställen kan vara ansiktet, ljumskarna, armhålorna och bakdelen.

AdobeStock 283077926

Foderutredning

Foderutredning är oftast det första steget i en allergiutredning. Det innebär att hunden måste gå på en strikt diet i 8 veckor. Hunden kan till exempel behöva äta speciellt allergifoder och ingenting annat under 8 veckors perioden. Det viktiga är att det nya fodret innehåller andra proteinkällor än det som hunden ätit tidigare. Under den perioden ser man oftast en förbättring, men inget kan fastställas ännu.

Det görs först efter 8 veckor har gått, då lägger man till en så kallad provokation. Kort och gott så innebär det att man provar ett födoämne och ser om hunden får en dålig reaktion utav det. Om hunden får en reaktion så kan man fastställa att hunden är allergisk eller i alla fall känslig för ämnet.


Vanliga allergener

  • Kyckling
  • Nötkött
  • Fläskkött
  • Ägg
  • Vete
  • Mjölkprodukter

AdobeStock 251395223

Atopi

Det kan vara så att hunden inte reagerar på födoämnen under foderutredningen, om så är fallet kan det vara möjligt att hunden är atopisk. Atopisk betyder att hunden är allergisk mot ämnen i omgivningen. Om man misstänker atopi så kan man gå vidare och göra ett pricktest.

Under ett pricktest så sprutas olika allergener in i hundens hud och veterinären letar efter reaktioner på de olika ämnena. Det är även möjligt att göra ett blodprov för att kunna se vad hunden är känslig mot.

Den vanligaste allergin hos hundar i Sverige är mot dammkvalster. Andra vanliga allergier kan vara pollen och andra husdjur.

AdobeStock 212512847

Vaccin mot allergi

Nu för tiden så finns det speciella vaccin mot allergier. Det går att tillverka ett speciellt vaccin som hjälper mot just det ämnet som hunden är allergisk mot.

Förutom vaccin så finns det också andra behandlingar. Det bästa för hundar med födoämnesallergi är såklart att hålla dem borta från mat de inte tål. En behandling som rekommenderas för alla allergiska hundar är regelbundna bad med specialschampoo och balsam. Dessa produkter är bra för huden då det är mjukgörande och bygger upp hudens naturliga skyddsbarriär. Specialschampoo och balsam hjälper även till att förebygga bakterier och svampinfektioner.

Många hundar kan också behöva behandlas med örondroppar och speciell öronrengöring för att motverka öroninflammation och svamp.

Det kan även vara bra att ge allergihundar fettsyretillskott. Ofta finns detta berikat i allergifoder, men extra tillskott finns också. Fettsyror hjälper att stärka huden och kan verka dämpande mot klåda.

Det finns även behandling med tabletter/kapslar med kortison, samt ciklosporin och andra allergimediciner.

AdobeStock 193417143

Allergi är ärftligt

Avla inte en allergisk hund då allergi kan föras över till nästa generation. Kolla alltid med uppfödaren om de har haft problem med allergi tidigare. Allergi kan även vara vanligare hos vissa raser, så se till att läsa på om just din ras.

Allergi är något som finns med hela livet, men med rätt behandling och vård så har hundar med allergi inga större problem och en god livskvalité.