Alla vill vi väl ha en hund som kommer så fort du ropar, ett enkelt ”Hit” och hunden kommer springandes oavsett vad
Den perfekta inkallningen, hur tränar du? Belöningar? Är det ens möjligt? Läs vidare och svaren, samt goda råd och tips.
Börja träna
Steg 1: Träna lätta inkallningsövningar, börja helst när hunden är valp, så tidigt som möjligt. Kalla bara på hunden när du är säker på att den kommer till dig. Ge bästa belöningen, det smarrigaste godiset eller roligaste lekstunden. Bestäm dig för ett ord som blir ditt ”inkallningsord”, tex ”Hit”, ”Kom” eller ”Här”. Det är viktigt att alltid använda samma ”inkallningsord” så att din hund associerar ordet med att komma till dig och inget annat.
Träna i lätta miljöer till en början, det ska vara så lite distraktioner som möjligt. Du vill att din hund ska lyckas, så börja lätt och försvåra träningen långsamt.
Om din hund inte kommer till dig förrän långt efter du ropat ska du inte belöna hunden. Prova igen i en lättare miljö och kalla på hunden igen. Prova att hålla i något gott eller en leksak och spring åt andra hållet och kalla på den, när hunden kommer till dig så får den bästa belöningen.
Gör sedan några övningar om dagen där du använder en riktigt speciell belöning. Ge denna belöning endast när du tränar dessa övningar.
Steg 2: Nu kan du börja göra det lite svårare. Träna i lite svårare situationer och på många olika platser. När din hund är riktigt bra på inkallningen kan du börja variera belöningarna mer. Ge inte alltid hunden den bästa belöningen och belöna inte varje gång. Du kan i detta steg ställa lite högre krav på din hund. Belöna endast när den kommer direkt och spara de bästa belöningarna till då hunden är extra duktig. Det gäller att hitta en bra balans, för mycket belöningar kan sänka hundens motivation, precis som för lite belöningar kan få samma effekt.
Kraven du ställer på din hund måste vara tydliga, kommer den direkt får den godaste köttbullarna men kommer den först efter flera minuter kanske den bara får ett ”bra jobbat”. Sluta aldrig träna, det skadar aldrig att bättra på kunskaperna.
Träning med lina
I vissa fall kan det vara svårt att lyckas med inkallningen. Unghundar kan ha svårare för att lyssna pga att de börjar bli könsmogna och deras drifter blir starkare. Hundar med väldigt stark jaktinstinkt är också ett exempel. I dessa fall kan en lång lina vara till hjälp. Prova en på ca 15 m, du ska inte hålla i linan utan den ska släpa i marken. Om hunden börjar springa iväg och inte lyssnar på inkallningen så ställer du dig på linan. Då markerar du att det inte är okej, samtidigt som du vet helt säkert att din hund inte kommer springa bort.
Inkallning valp
Som sagt tidigare, så är det alltid bäst att börja träna så tidigt som möjligt och ofta. Gör korta sessioner, bara några minuter, men flera gånger. Tänk på att en valp även behöver mycket vila mellan träningspassen.
Låt valpen springa lös och koppla den inte direkt när den kommer till dig. Då lär den sig att det roliga tar slut när den kommer till dig, att komma till dig ska vara det roligaste som finns.
När valpen är på väg mot dig ropar du valpens namn och ”kom” eller ”hit”. När valpen kommit fram till dig så ger du den massa beröm och belöning. Då kommer den lära sig att komma till dig betyder något bra.
Motivationsinkallning, måste vara två personer. En medhjälpare håller fast valpen samtidigt som du springer iväg en bit, stanna efter några steg och ropa på valpen. Då släpper medarbetaren valpen och den springer glatt mot dig. Börja med korta distanser och öka sakta avståndet.
Den perfekta inkallningen, går den att uppnå?
Det beror på vad du förväntar dig av din hund. Hundar är levande varelser med egen vilja, så att garantera att de lyssnar 100% av gångerna är nog svårt. Sluta aldrig träna och lita på hunden för att uppnå din ”perfekta” inkallning.
Vill du veta mer om hur du kan träna din hund? Tveka inte att höra av dig till någon av våra hunddagis. Våra hundskötare delar gärna med sig av sina erfarenheter kring hur man får en väluppfostrad hund.