changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Saker att tänka på om du vill skaffa hundvalp

Changdobels Magasin

Av 27 mar, 2017

Vi får ofta frågan hur dem olika raserna är, om vi märker någon skillnad och visst gör vi det!

Alla raser är avlade för olika ändamål. Vissa har mer rastypiska drag än andra men det finns alltid där.

När ni skall skaffa er valp är det viktigt att ni först och främst tänker på om ni har tid och råd. Hunddagis är alltid ett alternativ men tänk på att hunden måste först och främst vara minst tre månader gammal samt vara fullvaccinerad innan den kan börja på dagis. Man bör alltid ha en back up plan ifall hunden inte visar sig vara en sån kallad dagishund. Vissa hundar trivs inte på dagis medans andra älskar det. Vad händer om din hund blir en sådan som inte trivs?

Vad ni sedan bör fundera på är vad ni söker hos en hund, vill ni ha en hund med mycket driv i, en hund för sällskap som kan gå med på långa promenader eller en hund som uppskattar att ligga i soffan?

Skaffar man en hund med mycket driv i är det viktigt att ni tänker några steg längre, vad är det jag vill uppnå? Vad är det jag vill göra med min hund?
Vill jag ha en hund som vill följa med mig i naturen och älskar springturer på 5km någon gång ibland eller en hund som älskar att dra mig fram 3mil utan problem dagligen?
Hunddagis är ett komplement för din vardag medans du är på jobbet, visst kan vi tillgodose din hunds behov under dagen när den är hos oss. Men har du en högaktiv hund så krävs det så mycket mer för att den skall bli balanserad! Det krävs att du som ägare tar tag i träningen med din hund och uppfyller alla hundens kriterier på din fritid för att din hund skall må som bäst.

Att skaffa en hund är väldigt kostsamt, den mista kostnaden skulle jag säga är inköpspriset på hunden. Glöm inte att din hund skall ha bra näringsrik mat, försäkring, leksaker, koppel och säkerligen något veterinärsbesök. Att lägga undan pengar varje månad på ett sparkonto är väldigt praktiskt om olyckan väl skulle vara framme. Det är också väldigt viktigt att hålla din hund försäkrad.
På dem olika försäkringsbolagens hemsidor så kan ni gå in och jämföra försäkringar, var noga med att titta vad dem olika försäkringarna täcker. 

När du väl tror du hittat en hundras som passar dig. Gå in på kennelklubbens egna hemsida www.köpahund.se där du kan hitta aktuella valpkullar, information om rasen och inte minst telefonnummer till rasklubbens valpförmedlare!. Hos valpförmedlaren kan du ställa alla möjliga frågor om hur du skall gå till väga med ditt hundköp, du kan också ösa på med frågor om rasen och vad du bör kolla upp hos föräldrarna innan du bestämmer dig för en specifik valp.

Om du hittat en valpkull som du är intresserad utav så kan du söka på föräldrarnas stamtavlenamn eller registreringsnummer (som ett personnummer) på skks egna sida hunddata eller avelsdata. Här kan du hitta föräldrarnas stamtavla, tävlingsresultat, MH eller BPH, hälsoresutat och mycket mer!

 

När du väl är hos uppfödaren för att hämta din valp så se till så du får med dig alla papper, dvs stamtavla, veterinärintyg samt en liten lapp om ny ägare.

Denna lapp fyller du i och skickar till Svenska kennelklubben.

Glöm inte att registrera din valp hos jordbruksverket om din uppfödare inte redan gjort detta. Om valpen redan är registrerad där så anmäl dig som ägare till hunden.

Se till så att du gör hemmet fritt ifrån sladdar, vassa föremål osv. Lägg dig själv gärna ned på golvet för att se vad din hund kommer åt, det är mycket saker som du kan märka genom att komma ned till hundens egen nivå!

Direkt när du fått hem hunden så är det dags för att träna rumsrenhet.

Så fort din hund vaknar så bär ut den, beröm den såfort den kissar eller bajsar. Detta gäller även när valpen har ätit, bär ut den och beröm ordentlig.

Kissar eller bajsar din valp inomhus så är det ingen annans än ditt eget fel så skäll aldrig på valpen i sån tidig ålder!!

När valpen blivit ca tre månader så är det dags för ny kur av vaccinationer. Kennelhostan håller i 1år medans parvo håller tre år framåt.

Glöm inte att anmäla dig och din hund till valpkurs, på valpkursen lär din hund sig att vara runt andra hundar, den lär sig att roligt med sin ägare och en massa andra nya roliga moment.

En valpkurs är till för alla valpar oavsett om det är en sällskapshund eller en hund som siktar till stjärnorna på tävlingsplanen!

I sommar kommer Changdobels hålla valpkurser så glöm inte att anmäla dig redan nu för att ha en säker plats!

 

Stort lycka till med ditt hundköp!