changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Hund på svag is - Var förberedd om olyckan är framme!

Changdobels Magasin

Av 20 mar, 2018

Ta det försiktigt med hunden på isen!

Senvintern brukar vara en fantastisk tid att vistas tillsammans med våra hundar i naturen och ute på islagda sjöar, men man måste vara försiktig så att isen fortfarnade är bärkraftig! 

Hur kan jag förbereda mig om olyckan är framme?

Om man planerar att ta sig ut på isen med sin hund är det viktigt att ha med sig rätt utrustning både till sig själv och till hunden. Du ska ha med dig ispik, isdubbar, räddningslina, vattenskyddat klädombyte, torra handdukar, ev en flytväst som hunden har på sig. Om du endast rör dig närheten av isar kan det vara bra att ha koppel eller långlina på hunden om du inte vet hur hållbar isen är. 

Hur klarar sig en hund i det iskalla vattnet?

Hur bra en hund klarar sig i det kalla vattnet beror helt på hundras och päls. Det är små korthåriga hundar har betydligt svårare att klara sig jämfört med en labrador reteriver eller en hund med tätpäls. Har din hund hamnat i vattnet är det viktigaste att torka hunden så torr det går när den har kommit upp. Har man ingen handduk så får man offra något eget klädesplagg. Massera den gärna över hela kroppen. Sedan gäller det att hålla hunden i rörelse för att få igång blodcirkulationen i hundens alla delar.

Är hunden illa däran och har blivit kraftigt nedkyld är det bra att konsultera veterinär. Hunden kanske behöver ett värmande dropp för att tinas upp. Tänk på att en hund som hamnat i den här situationen säkert har varit mycket stressad och blivit mer eller mindre traumatiserad. 

Ta alltid det säkra före det osäkra och utsätt inte din hund för onödiga risker!