changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Munkpeppar, ett alternativ till kastrering?

Changdobels Magasin

Av 20 sep, 2018

Har din hund problem med övermaskulinitet, skendräktighet eller att andra hundar är väldigt intresserade?

Eller har du själv problem med PMS eller att bli gravid?

Vitex agnus-castus (även kallat kyskhetsträd) är en kransblommig växtart som munkpeppar växer på. Namnet munkpeppar kommer från att det använts av munkar för att hjälpa dem till avhållsamhet. I det gamla Egypten använde man munkpeppar utvärtes för sina sårhelande och tandstärkande egenskaper. Idag används det av människor för att till exempel stilla klimakiterie-besvär eller PMS-besvär så som ömhet i brösten, svullnadskänsla, irritabilitet, huvudvärk, oro och plötslig nedstämdhet. Forskning på människa visar att örtens hormonliknande substanser påverkar hypofysen och balanserar hormonavsöndringen, därför används det i stor utsträckning som hormonbalanserande och fertilitetshöjande.  

Munkpeppar används till hästar, både översexuella hingstar/valacker och brunstiga ston, samt till övermaskulina hundar och vid skendräktighet.

Munkpeppar kan ges till tikar som andra hundar tycker luktar väldigt gott, för att de ska lukta mindre och därmed bli mindre intressanta. Vanligast är dock att man ger det till hanhundar som är översexuella, för att balansera hormonerna och göra dem mindre stressade runt (löp)tikar.

 

Puss

Observera att munkpeppar, som nästan allt annat, inte ger samma effekt på alla individer. För vissa ger det superbra effekt och för andra ingen alls.

Tyvärr finns det inte mycket studier gjorda på hur munkpeppar påverkar hundar än, men här kan du läsa vad Läkemedelsverket skriver om läkemedlet Ziara (som innehåller munkpeppar) och dess påverkan på människor. 

Vill du veta mer om hur du kan skapa en trygg vardag för din hund? Tveka inte att höra av dig till någon av våra hunddagis. Våra hundskötare är experter på hur man skapar en trygg vardag för våra fyrbenta vänner.