changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Vad kan du göra om din hund får ett ormbett?

Changdobels Magasin

Av 20 maj, 2019

Det sker årligen cirka 2000 huggormsbett på hundar i Sverige

Det är väldigt viktigt att veta vad man gör om olyckan är framme. Här kommer lite tips och information angående ormbett och om din hund har blivit biten.

Alla är vi oroliga för att både vi själva och våra hundar ska bli utsatta för ett ormbett. Det är väldigt viktigt att veta hur man går till väga om det skulle ske och hur man märker detta. Skulle man märka att ens hund blivit biten så är det direkt kontakt med veterinär som gäller!

I Sverige är det endast huggormen som är giftig. De kan vara ljusbruna och svarta och har ett sicksack mönster längs kroppen.

Sympton vid hundbett

Vanliga sympton på huggormsbett är att det uppstår en svullnad där hunden blivit biten. Hundar blir oftast ormbitna i nosen, kring huvudet eller i ett ben. Svullnad uppstår oftast inom två timmar och många gånger blir hunden tröttare än vanligt. Det bitna området är ömt. Allmäntillståndet kan förvärras under det kommande dygnet, det är därför din hund behöver komma till en veterinär för undersökning.

De flesta tror att de bett som tagit i läppar och nos är de farligaste i tron om att svullnaden ska täppa till luftvägarna. Så är det inte, som tur är. Trots att de flesta hundar blir bitna i nosen, är det de som får bettet i tassen som oftast dör.

När hunden går på benet där ett ormbett tagit bidrar musklernas sammandragningar, tillsammans med blod- och lymfcirkulationen, till spridningen av ormens gift. Det är därför strikt vila är så viktigt. Om hundens storlek medger att du bär den, så ska du göra det.

Bettet kan visa sig i huden som två små hål eller prickar bredvid varandra. Om bettet medför en giftinjektion uppstår en kraftig och ofta blåröd svullnad runt bettet som kan sprida sig längs den drabbade kroppsdelen.Vad gör veterinären?

Vad gör veterinären?

Det är inte alltid så att ormen injicerar gift i bettet, utan i 30% av fallen så är det "torra bett" och då visar hunden oftast inga sympton. Vid andra tillfällen injiceras en större mängd gift. Huggormsgiftet ger i huvudsak muskelsönderfall och koagulationsstörning (störning i blodets levringsförmåga). Om det skulle visa sig vara ett bett där ormen injicerat gift så är det väldigt viktigt att man tar sig till veterinär så fort som möjligt och att hunden rör på sig så lite som möjligt för att minska att giftet sprider sig i kroppen.

Hur din hund behandlas beror på symtomen, är det endast en lokal svullnad och om allmänstillståndet är bra så kan veterinären anse att vila och lugn hemma räcker.

Är allmäntillståndet samt cirkulationen nedsatt så kan hunden behövas läggas in för dropp, smärtlinding samt observation.

Vid allvarliga sympton så kan det om det möjligt krävas motgift.

c10c64c27e0606d1654b81b9bb482558 XL

Efter veterinärbesök

Efter veterinärbesök så är det vila som gäller i ungeför 10-14 dagar. Det brukar inte förekomma några biverkningar efter ett bett, men i vissa fall kan man uppleva att hunden får försämrad kondition under en liten tid.

Hur undviker man ormarna?

Det är lättare sagt än gjort att undvika ormarna, men det finns knep för att lättare bli av med dem.

Det är viktigt att man gör sig hörd när man går, oftast genom att "stampa" sig fram när man går, ormarna är skygga och flyttar oftast på sig om det känner sig hotade och hugger om det blir överaskade.

Har ni en trädgård så ska man försöka se till att gräset är kortklippt, inte ha kompost ellerlövhögar nära huset då det gärna vill ligga och gömma sig.

Du ska aldrig stoppa ner händer bakom stenar eller dylikt utan att ha kollat innan.

Annars gäller sunt förnuft och att man håller hunden kopplad på ormtäta områden.


 Skiven av: Jocke Jonsson & Fanny Blomberg