changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Nosework - En rolig aktivitet för din hund

Gärdet hunddagis hundblogg

Av Malin 23 sep, 2019

Letar du efter en rolig och enkel aktivitet för dig och din hund? Varför inte prova Nosewok?

Det behövs inga redskap eller annat krångel, bara din hund och några kartonger.

Nosework ska vara en kul aktivitet för dig och din hund. Det tröttar ut din hund samtidigt som det är roligt och nyttigt. Det handlar om att söka dofter i olika miljöer. Det behöver inte vara svårt eller avancerat. Du kan enkelt göra det hemma med pappkartonger och hundgodis.

animals blur canine 2027105

Börja med några papplådor. I början ska det vara enkelt, ställ lådorna på en rad så det finns en klar början och slut. Lägg godis i alla lådor och låt hunden hitta dem en efter en. Det viktigaste är att få in sökbeteendet, sen kan du börja tex. sprida ut lådorna i rummet och göra det lite svårare.

Hunden måste vara i rätt sinnesstämning, är den för upp i varv så finns risken att hunden välter lådorna eller biter sönder dem. Se till att hunden är lugn och att nosen går.

animal blur breed 722667

Hunden ska få söka i den takt den vill. Stör inte hunden, inga ryck i kopplet, korrigeringar eller prat. Bli aldrig arg eller otålig med din hund, nosework ska vara roligt och inget måste. Beröm direkt när hunden hittar gömstället.


Nosework i korta drag:

  • Enkel och rolig aktivitet för din hund
  • Lätt i början, få in sökbeteendet
  • Börja med pappkartonger och godis
  • Ha rätt sinnesstämning, lugn men alert
  • Stör inte din hund! Låt den söka i lugn och ro
  • Ge massa beröm!

Gå hem och prova på nosework, du och din hund kommer ha många roliga stunder tillsammans med denna aktivitet.

Vill du veta mer om hur du kan skapa roliga aktiviteter för din hund? Tveka inte att höra av dig till någon av våra hunddagis. Våra hundskötare är experter på hur man förser våra fyrbenta vänner med spännande utmaningar.