changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Sä här belönar du hunden på rätt sätt

Changdobels Magasin

Av 28 mar, 2017

Vad är egentligen belöning till hunden?

Många ägare har fastat på att belöning skall bestå av godis eller leksaker och många rynkar på näsan när jag säger att du borde belöna mer, det betyder inte att du behöver vara en godisautomat i tid och otid. Belöning är så mycket mer än så.

Ordet belöning är lika som ordet förstärkning och grundläggande begrepp till att ett beteende ökar i styrka eller frekvens som följd av en belönande stimulering.
Vad en hund nöjer sig med i belöning är mycket ifrån hund till hund. Det är också bereonde på plats och händelse. Det är viktigt att du varierar belöning så du lär din hund att uppskatta olika sortes belöningar, det gör också dem olika belöningarna mer intressanta för din hund.

Tänk på att ha rätt ordning på belöningarna.

 1. Börja med att belöna med rösten
 2. Sedan kommer beröringen
 3. Som sedan avslutas med godis

Genom att börja med rösten och beröring så kommer din hund förstå att detta oftast leder till godisbelöningen. 

Om hunden får godis lite nu och då utan att behövt prestera för det kommer du få en hund som tigger. Om du istället belönar hunden när den går fint i kopplet eller när den söker kontakt med dig när den ser en annan hund så är du ingen godismaskin. Belöningar används först och främst i ett inlärningssyfte. När hunden sedan vet vad som är rätt och fel så kanske det räcker med att du ger den en varm blick eller kliar den lite bakom örat för att försärka att den faktiskt gjorde precis som du sa, eller betedde sig helt perfekt. Många ägare är väldigt snabba på att tala om för hunden när den gjort fel, men lägger inte så mycket energi på när hunden faktiskt gör rätt. Det kan orsaka förvirring och osäkerhet hos hundarna och kommer bara leda till nervositet och stress. Genom att belöna så ökar du hunden lust att vilja jobba för dig och du ger den också möjlighet att växa som individ på ett positivt sätt. 

Belöningar kan tex vara

 • Att få bära något i munnen
 • Beröring 
 • Beröm via rösten
 • Tillåtelse att få gå och nosa
 • Leka tillsammans med dig
 • Tillåtelse att hoppa upp på något eller över något
 • Tillåtelse att bada
 • Få söka eller spåra
 • Kampa med leksak eller föremål
 • Jaga dig eller bli jagad själv
 • Det kan också vara att du ger hunden ett frikomando som varsegod
 • Men det kan också vara olika typer utav godis

Mat och godis, speciellt att slicka på något motverkar stress hos hunden. Vill du öka koncentrationen hos hunden så är ofta godis en bra belöning. Tränar du däremot något som du vill ha mer fart i så är leksaker, jakt och fysisk lek bättre belöningar.

Glöm inte att spara på en Jackpott belöning! Det skall vara en belöning som hunden får när den varit extra duktig som den bara får någon gång ibland.

Kom ihåg att variera belöningarna, tillgodose hunden alla sinnen dvs. känsel, hörsel, syn, smak och lukt. Välj belöningar efter aktivitet och vad du vill uppnå, dvs rätt belöningar i rätt situationer. Låt inte hunden ständigt ha tillgång till sina belöningar, belöningarna skall komma när hunden har lyckats, annars är det lätt att belöningen tappar sitt värde.
Använd alltid fantasin, allt som får din hund att vilja öka sitt beteende är en belöning! Ökar inte hundens beteende så bör du välja något annans sorts belöning.
Glöm inte att det är hunden själv som värdesätter sina belöningar, du som ägare har bara som uppdrag att ge hunden belöningarna i rätt situation!

Det är bara fantasin som sätter gränserna! 

På Changdobels jobbar vi alltid med positiva metoder för att skapa en sådan härlig och trygg miljö som möjligt för din hund. Tveka inte att höra av dig här om du vill boka en visning eller lära känna oss bättre. 

Vi ser fram emot att ses!