changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Bästa tipsen för trevliga hundmöten

Changdobels Magasin

Av Malin 8 okt, 2019

Promenader är oftast en trevlig och rolig upplevelse med din hund

Det är synd om möten med andra hundar skulle förstöra den upplevelsen. I detta inlägg kan ni läsa om vad vi ofta gör för misstag vid hundmöten och hur vi kan träna för att göra hundmöten till en trevligare upplevelse.

hundmoten1

Vanligaste misstagen vid hundmöten

Det är inte alltid så lätt att veta hur man ska hantera möten med andra hundar, ibland blir det tokigt. Vi börjar med att lista upp de vanligaste misstagen vid hundmöten:

 • Du ger upp för lätt
  Träningen kan kännas jobbig men du får inte ge upp, det krävs mycket tålamod.
 • För kort avstånd.
  Du håller för kort avstånd mellan din hund och mötande hund, det blir för trångt.
 • Fel tajming
  Beteendet avbryts försent och blir då svårare att hantera.
 • Du skäms
  Det känns jobbigt att din hund reagerar dåligt vid hundmöten, du skäms och blir rädd för att möta andra hundar.

I denna artikel: "Vanligaste misstagen under möten med andra hundar" går Changdobels Cassandra Wikgren igenom lite mer deraljerat de fem vanligaste mistagen vi gör och hur vi kan förbättra dem.


Hur du kan träna din hund vid hundmöten

Hundmöten behöver dock inte vara jobbigt. Det går att träna på och är inte alls omöjligt, men kan vara utmanande. Vi har de bästa tipsen för hur du kan träna din hund vid hundmöten.

 • Avled din hund, använd riktigt gott godis och håll det framför hundens nos.
  Belöna så fort hunden håller fokus på dig. Börja med att ge godis ofta. När hunden är lugnare vid möten så kan du vänta längre mellan belöningarna.
 • Håll avståndet
  Se till att hålla långt avstånd i början, det är mycket svårare för din hund om ni går för nära den andra hunden. Då kan din hund känna sig trängd. Avståndet kan du minska när din hund är mer bekväm.
 • Håll dig lugn och bli inte arg
  Det lönar sig aldrig att stressa upp sig eller bli arg, detta kan tom göra situationen värre. Det kan kännas svårt, men försök hålla lugnet.
 • SKÄMS INTE!
  Du behöver inte skämmas för hur din hund reagerar, du är inte ensam. Det är egentligen inte konstigt att hundar reagerar vid hundmöten. Det går att träna på och det får ta den tid det tar. Du klarar det!

hundmoten2

All träning blir såklart lättare om du börjar tidigt

Träna din valp att ha fokus på dig vid mötande hundar. Öva med belöning och gör hundmöten till en trevlig upplevelse, både för sig och din hund.

På Changdobels jobbar vi alltid med positiva metoder för att skapa en sådan härlig och trygg miljö som möjligt för din hund. Tveka inte att höra av dig här om du vill boka en visning eller lära känna oss bättre. 


I denna artikel: "Hur får jag min hund att sluta dra i kopplet?" och "Viktigt att tänka på vi hundmöten" kan ni läsa mer tips från våra medarbetare på Changdobels.