changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Tips för att bygga muskler på din hund

Changdobels Magasin

Av 26 jun, 2017

Träna din hund utan att träna!

Här kommer några enkla träningstips för dig som vill bygga muskler på din hund! 

Träna din hund med benmanschetter 

Viktmanschetterna används för att stärka upp hundens benrörelser och muskulatur. Vi rekommenderar även att de används på hundar som har neurologiskt nedsatt placeringsförmåga, då de ger hunden ökad rörelsekontroll.

När hunden tränar med benmanschetter så ökar hundens steglängd och pendelrörelser, vilket ger en samtidigt ökad muskelaktivitet. Dessa manschetter har möjligheten att användas utan vikter dvs. tyngdlösa eller med vikter. Vikter, i form av olika mynt, applicerar man i sidofack som finns insydda på manschetterna. Vid köp av viktmanschetter medföljer det träningsrekommendationer och diagram på korrekta vikter efter storlek på hund.

Vi rekomenderar ReDogs benmanchetter pgr av att dem är gjorda av det matrial som efterliknar hundens egna senor, man kan alltså inte sy ett par likadana hemma för att få samma effiktivitet.

Viktmanschetterna finns i 6 olika storlekar och passar att använda på både fram och bakben.

Obs! mät omkretsen på din hunds hasled och lägg till 2 cm - välj sedan storlek ovan. Ex. omkretsen är 12 cm + 2 cm dvs 14 cm - då passar stl.M som är 16 cm medan stl.S på 13 cm bara ger en överlappning på 1 cm för kardborren att fästa i vilket är för litet.

 • XX-Small (100 x 25 cm)
  Chihuahua m.fl.
 • X-Small (100 x 40 mm)
  Tax, Jack russel, Papillon m.fl.
 • Small (130 x 40 mm)
  Tax, Sheltie, Cocker spaniel, Cairnterrier, Whippet m.fl
 • Medium (160 x 40 mm)
  B. Collie, Labrador, Springer spaniel m.fl.
 • Large (200 x 40 mm)
  Rottweiler, Schäfer, B. Sennen, Boxer m.fl.
 • X-Large (230 x 50 mm)
  Bulldog m.fl.

Låt hunden springa i blåbärsris

Låt din hund springa fritt i skogen bland blåbärsrisen, det gör att den höjer benen och använder musklerna på ett bättre och kraftfullare sätt

Ut och jogga med hunden

Skippa gymmet och ut och jogga med hunden, använd gärna dragsele och draglina så får du även du hjälp att komma igång med joggandet. 

Du kan även ta med hunden på en cykelpromenad sena kvällar när det är svalare utomhus! 

Låt din hund simma

Precis som för människor är simning en utmärkt motionsform. Stora muskelgrupper aktiveras utan att lederna utsätts för belastning och slitage. Simning används därför ofta vid rehabilitering av skadade hundar.

Rehabilitering sker i bassänger med tempererat vatten med instruktör. Har du en överviktig hund så är detta ett utmärkt sätt att börja träningen på.

Simning som motion kan även utövas i sjöar och hav. Låt hunden apportera i vatten, det kan vara pinnar, dummysar eller vad nu hunden uppskattar.  Vill du att hunden skall simma längre kan du ta en roddbåt och ro medan din hund simmar med. Då skall hunden ha en flytväst och gärna en lina så att du snabbt kan få in hunden om det händer något.

Använd en klövjeväska på hunden

Att klövja är också ett sätt att öka belastningen på för den vältränade hunden. Då behöver ni en klövjeväska som sitter bra på hunden. Börja med att låta hunden vänja sig vid att bära en tom väska. Fyll sedan på väskan med något som är lätt men fyller ut väskan. Hunden måste lära sig att ta ut svängarna och inte stryka sig mot buskar o.dyl. för då fastnar den. Så småningom kan du öka på vikten succesivt och förlänga promenaderna. En vältränad hund skall kunna bära ca 30 % av sin egen vikt på en klövjetur. 

Det finns också en hel del andra bra tips, det är bara din fantasi som sätter gränserna! 

Changdobels satsning på hälsovård i Stockholm är riktat till alla hundar som är i behov av rehabilitering, men som också erbjuder hälsoundersökningar, rörlighets- och motionsträning, rådgivning och mycket mer. Vill du boka tid hos vår fysioterapeut gör du det enklast här.