Vissa hundar kan bli som förbytt vid åsynen av en annan hund på långt håll
Hundar kan även reagera vid enbart doften av en annan hund på promenaderna. Hunden är ju ett flockdjur, så den borde älska andra hundar! Eller?
Hunden är ett familjedjur som har nära relationer med individerna i sin närmsta familj. Hundar som de träffar regelbundet utanför familjen bildar de också relationer med, t.ex. hundar de går promenader med och får träna och leka med. Alla andra hundar som de ser på håll, träffar sällan och hundar de inte lärt känna ordentligt (som grannens skälliga hund) är egentligen oväsentligt. De finns där, men din hund har inget behov av att hälsa på dem. En del hundar har dock mycket vakt i sig och kan se andra hundar som inkräktare.
Hur kan vi hjälpa vår hund att acceptera att den möter andra okända hundar på promenaderna och att det är helt OK? Den behöver inte brusa upp, skälla, bli glad och hälsa eller jaga iväg dem. De andra hundarna får vara där, och vi går bara förbi? Här tar jag upp de vanligaste misstagen vi gör under möten med andra hundar på promenaden:
Vi tar inte hänsyn till hundens naturliga beteenden och därför tvingar vi hundarna in i möten
Hunden har inget behov av att hälsa på okända hundar, speciellt inte i koppel. Det vanligaste misstaget vi gör är att går rakt emot den mötande hunden och håller hunden i kort koppel. Det är vi människor som tycker om smala gångvägar och trottoarer, för många hundar blir det på tok för trånga möten. De skulle föredra att få gå i en båge, men långt koppel som ger dem möjlighet att kommunicera på håll med den mötande hunden, t.ex:
- Hunden går i båge
Hunden säger "jag är inget hot" - Hunden nosar i marken
Hunden kollar av Istället för att utmana, alt. läser av meddelandet den får - Hunden kissar
Hunden lämnar ett meddelande
Vi är inte med i matchen och missar första signalerna!
Hunden har bra mycket bättre luktsinne och hörsel än oss, och upptäcker en mötande hund långt innan vi gör det. Ofta reagerar vi först när vi ser den andra hunden eller när vår hund drar i kopplet, skäller eller gör utfall. På reflex drar vi in hunden eller rycker till i kopplet för att få tyst på den. Om vi istället varit mer koncentrerade hade vi kunnat se att hunden kanske stannat och nosat, snabbt kollat upp mot den mötande hunden, försökt gå i en båge, nosat på en annan fläck och kanske också börjat gå sakta; INNAN utfallet. Detta går snabbt och om man inte vet vad man ska titta efter är det lätt att missa denna tidiga kommunikation från hunden. Hjälp hunden mycket tidigare genom att visa att ni kan vika av och inte behöver mötas rakt på, belöna när den nosar i backen och när den kollar bort från den mötande hunden. Följ efter om den försöker gå i en båge, eller locka med den för att öka avståndet till den andra hunden.
Vi pratar bara med hunden under hundmöten
Vi kortar av kopplet först när vi ser en annan hund och ger inte hunden något annat alternativ än att skälla, dra i kopplet eller göra utfall. Träna istället på att:
- Gå av gångvägen/trottoaren även när det inte kommer en annan hund. Säg din hunds namn och locka den till dig när som helst under promenaden, inte bara vid hundmöten.
- Stanna och hitta på roliga saker som att hoppa upp på stenar, murar eller bänkar. Balansera på stockar, hitta godis i stubbar! Det kan vara en perfekt avledning vid kommande trånga möten.
Vi styr hunden med kopplet!
Istället för att lära hunden att gå bredvid oss vid sidan när det behövs kortar vi av kopplet och tvingar dem att vara vid vår sida. Istället för att prata med hunden använder vi kopplet för att släpa bort dem från intressanta doftfläckar. Om hunden drar för att komma till en doftfläck håller vi emot för att sedan släppa efter. Hunden stannar och nosar innan ett hundmöte och vi drar med hunden och triggar då ett utfall. Jag tror många känner igen sig i detta men många gör det omedvetet, som en inlärd reflex. Att hela tiden bli styrd av och behöva kämpa emot kopplet leder till frustration och ökad stress hos hunden. Det byggs upp under hela promenaden och kan leda till att hunden reagerar starkare i möten med andra hundar på grund av att den kände sig frustrerad och stressad redan innan!
Vi förväntar oss att vår hund skall reagera och därför spänner vi oss även
Fokusera på att ge din hund de bästa förutsättningarna för att kunna hantera mötet på ett lugnt sätt! Ge den det utrymme den behöver, styr den inte med kopplet (om det inte behövs pga av säkerhet) och kom ihåg att slappna av och andas och belöna rätt beteende.
Vill du veta mer om hur du kan skapa en trygg vardag för din hund? Tveka inte att höra av dig till någon av våra hunddagis. Våra hundskötare är experter på hur man skapar en trygg plats för våra fyrbenta vänner.