changdobels hemsida laddas nu Changdobels ikon loader

Laddar Changdobels

Skallerträning med din hund

Changdobels Magasin

Av 28 mar, 2017

Skallerträning är en träningsmetod för dig som vill att din hund automatiskt kommer till dig när den ser en annan hund, katt, ett barn eller en cykel, helt bereoende på vad du lär in. Du väljer själv vad du vill att din hund skall skvallra på.

Skallerträning är väldigt enkelt och dessutom väldigt roligt!

Ett bra tips är att börja med klickerträning inomhus. När hunden har lärt sig vad klicken betyder börja succesivt utomhus. Du behöver inte börja med att klicka när det kommer hundar utan börja först och främst på människor. Varje gång hunden ser en människa så klicka och ge hunden godis eller leksak (det hunden själv uppskattar mest). Hunden kommer snart att lära sig att varje gång det kommer en människa så förväntar sig hunden godis eller leksaken utav dig, utan att du behöver göra eller säga något. Målet är att hunden kommer komma springandes till dig förväntansfullt för att något roligt skall hända.

Så snart hunden greppat att människan betyder godis så ta succesivt bort klickern och använda bara ordet bra och ge belöning.
När hunden inser det roliga i träningen så gå sedan över på hundar, varje gång din hund ser en annan hund så klickar du så får den godisen. Om din hund har svårt med möten av andra hundar så börja alltid på långt avstånd, minska avståndet minimalt när du tror din hund klarar av det. Det viktigast i skvallerträning är att din hund alltid skall lyckas. Din hund skall aldrig få känna sig trängd eller ett behov av att hälsa på den andra hunden, den skall alltid tycka att du som matte eller husse är roligaste i världen.

När du fått den där hunden som sitter nedanför dina ben och dreglar av förhoppning utav godis, vänta då några sekunder och belöna inte alltid på en gång. När du kommit så långt i din träning så börja med att bygga upp en förväntan. Vänta tills den förbipasserande hunden passerat eller tills hunden är jämnsides med dig, ge då belöning och gå vidare.

Många hundar tycker att den roligaste belöningen är när du själv leker med din hund fysiskt. Om en hund passerat så kan du ibland göra något helt oväntat, som att börja springa bort ifrån hunden, ta upp en leksak ifrån fickan eller säga åt din hund att hoppa upp på någon sten för att få en belöning .
Många glömmer bort att ha roligt med hunden i möten. Det är väldigt vanligt att man spänner kopplet och tycker att hundmöten är det värsta som finns, det är inte konstigt att hunden tycker desamma isåfall.

Vi på Changdobels har redan planerade kurser för klicker, hundmöten och mycket annat roligt så glöm inte att anmäla dig!

Kom ihåg att ha roligt med din hund, det finns inget bittrare än en munter husse eller matte!