Hundars motsvarighet till puberteten brukar vara någon gång mellan 5 och 15 månader
Hundens "pubertet (könsmognad)" och spökålder är inte samma sak, däremot så inträffar spökålder under tiden då hundens könsmognad inträffar men spökåldern håller inte i sig lika länge som könsmognaden.
En regel är att ju större hunden är, ju senare kommer spökåldern. Det är under denna period som tikarna får sitt första löp och hanhundarna börjar intressera sig för tikar.
Det är denna period som också kallas för spökåldern. Det är nu det gäller att du som ägare är extra uppmärksam och konsekvent för att din hund skall ta sig igenom denna ålder utan kvarvarande problem när den blir äldre.
När hunden lämnar valpstadiet och ska gå över till att bli en vuxen hund så är det mycket som händer. Den lilla valpen möter världen med nyfikenhet och med en trygg människa att luta sig mot är det mesta roligt och spännande. Men när hunden går in i könsmognad och ska bli vuxen så förändras världen runt omkring - kan jag lita på att min flockledare har koll? Andra hundar blir helt plötsligt potentiella finender mot flocken och reviret. I denna övergång blir många hundar lite osäkra och "reaktiva" och helt plötsligt kan helt vardagliga saker man klarat innan bli väldigt skrämande.
Ju bättre relation ni har från valpstadiet, ju lättare kommer det bli att gå igenom denna spökålder.
Några tips för dig som har en hund i spökåldern
1. Miljöträna
Fortsätt alltid att umgås, ta med dig hunden överallt och lär den att det är i detta samhälle som vi lever i. Blir hunden rädd för något så ge den aldrig medlidande utan greja på med det som du höll på med så lossnar rädslan snart för hunden.
2. Gör hunden nyfiken!
Blir din hund rädd för ett löv som flyger förbi, en stor sten i skogen eller vad det nu kan vara så släpp kopplet om du har möjlighet, eller ta med en långlina. Gå fram till stenen, stubben eller vad det nu kan vara och prata med den. Du kan hoppa upp på stenen och sitta där till hunden vågat sig fram. Gör aldrig någon stor sak av händelsen.
Det är väldigt viktigt att du aldrig någonsin drar din hund fram till något som den är rädd för! Varelse det är en människa eller en stubbe. Gör hunden istället nyfiken och låt dess nyfikenhet ta över.
3. Belöna
Belöna alltid hunden när den övervunnit sin rädsla.
4. Avled
Om din hund blir rädd för något som du har svårt att göra något åt, tex om ett tåg svischar förbi eller en bil snabbt skvätter vatten på er. Gör aldrig någon stor av det, avled med en godis eller leksak.
5. Sätta gränser / vara konsekvent
Var noga med att sätta gränser för hunden, det är oftast nu som hundarna försöker klättra i rang, sätt tydliga gränser och lägg det mesta svart på vitt.
Det är viktigt att ni i familjen går igenom vilka regler som gäller för er hund.
Det vanligaste misstaget som många gör att behandla unghunden äldre och klokare än vad den är, när hunden plötsligt inte ser ut som en valp så höjer vi plötsligt kraven och tycker den borde förstå alla våra kommandon. Hundar i denna ålder är mest förvirrade och svarar därför med dövörat på. Tycker ni att era kommandon inte fungerar så gå tillbaks till valpträningen. I denna ålder handlar mycket om en bra relation. För att få en följsam hund som vill hålla sig i närheten utav oss så bör vi ge hundar i denna ålder lite extra tid att både hitta sig själva och att lära sig förstå vad vi faktiskt menar.
6. Behåll glädjen
Kom ihåg att alltid jobba för en god relation, om skrattet försvinner så har man som ägare problem. Hitta något som både du och hunden gillar!
På Changdobels jobbar vi alltid med positiva metoder för att skapa en härlig och trygg miljö för din hund. Tveka inte att höra av dig här om du vill boka en visning eller lära känna oss bättre.
Vi ser fram emot att ses!